Pages Menu
 

Categories Menu
Organizacja imprez dla dzieci - fotobudka na imprezę Poznań
Drodzy Klienci! Pragniemy Wam przedstawić naszą szeroką i oryginalną ofertę rozrywkową, która umili czas Waszym dzieciom, a Wam pozwoli zapomnieć o wszystkich
Sprzedaż mieszkania w gta 5 online - jak sprzedać mieszkanie w gta 5 online?
Kiedy grasz w gry w wolnym czasie, poświęcasz się wirtualnej rozrywce, czasem zdarzyć się może, że nie odkryjesz wszystkich możliwości danej
Najlepsze gry komputerowe
Do najlepszych gier komputerowych zaliczymy przede wszystkim te gry przy których zasiada bardzo dużo użytkowników. Takich gier jest dużo, bowiem producenci analizujący rynek, doskonale zdają
Wspaniałe zwierzaki gra - sklep z zabawkami Kielce
Rozwój dzieci jest sprawą priorytetową dla wszystkich rodziców. Aby mógł on przebiegać prawidłowo, ważną kwestię stanowi takie stymulowanie rozwoju dziecka, by dzięki
PlayStation Portable
Czy jest konsola PlayStation Portable? Oczywiście jest to typ konsoli przenośnej, która została wyprodukowana przez firmę Sony. Można powiedzieć z czystym sumieniem, że jest to jedna z pierwszych
Gry na konsole
Bardzo popularną rozrywką w Polsce, jak również na całym świecie, i to nie tylko w obrębie młodych ludzi, ale również i osób dojrzałych są gry video. Dzięki nim możemy nie tylko się zrelaksować, ale również
Darmowe gry online logiczne dla dorosłych. Najlepsze gry logiczne dla dorosłych
W szerokim zasobie propozycji gier online znajdzie się coś dla każdego. Możemy zadbać o to, żeby rozrywka miała również walory edukacyjne,

Posted by on cze 10, 2020 in Inne |

Przepis na rybę w galarecie

Przepis na rybę w galarecie

Przepis na rybę w galarecie

Ryba w galarecie jest daniem, lubianym przez dużą ilość osób. Większość decyduje się na jej podanie podczas obiadu rodzinnego czy innych imprez okolicznościowych. Jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane i wcale nie wymaga od nas wielu poświęceń czy tracenia wolnego czasu. W artykule przedstawię tradycyjny, klasyczny przepis na rybę w galarecie.

Do przygotowania dania potrzebna będą: 1 filet karpia najlepiej o wadze 1,5 kg albo sandacza, może być również leszcza, szczupaka, dorsza bądź innej dowolnej ryby, byle była ona świeża, a nie mrożona; paczka włoszczyzny, 2 średnie cebule, 10 kulek ziela angielskiego, 4 listki laurowe, sól i czarny pieprz do smaku, 3 łyżki cukru, miodu lub syropu klonowego oraz żelatyna lub agar – agar w ilości odpowiedniej na 1 litr płynu. Przygotowanie posiłku powinniśmy zacząć od podzielenia fileta ryby na kawałki, a następnie opłukanie jej pod kranem i dokładne osuszenie. Następnie kawałki ryby należy posolić i posypać pieprzem. Włoszczyznę obieramy, kroimy wedle uznania (najlepiej jednak w talarki) i włożenie do garnka.

Dodajemy około 2 litry wody, podpiekamy na patelni całą cebulę, listki, ziela angielskie, sól, odrobinę pieprzu i gotujemy około 20 minut. Następnie należy wyłowić włoszczyznę. Kawałki ryby wkładamy do gotującego się wywaru, przykręcamy gaz i na małym ogniu gotujemy przez około 15 minut. Rybę należy delikatnie odłowić, a cały wywar przelać przez sitko. Płyn doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Wywar powinien być słodki, pikantny a zarazem lekko słony. Rozpuszczamy odpowiednią ilość agaru lub żelatyny i dodajemy do wywaru. Rybę układamy na półmisku, dekorujemy marchewką, pietruszką i natką, a następnie zalewamy schłodzoną żelatyną polewając po dzwonkach, żeby zyskały glazurę. Ryba powinna być zanurzona w galarecie minimum do połowy, najlepiej jeśli jednak zostanie zanurzona w całości. Cały półmisek należy schłodzić w lodówce. Ryba w galarecie jest gotowa do podania po zastygnięciu galarety.