Pages Menu
 

Categories Menu
Ekskluzywne gry na PlayStation 4 - gry sterowane ruchem. Gry na Sony Playstation 4 - PS4
W obecnych czasach w wyścigu producentów konsol prowadzi Sony ze swoim Playstation 4. Ogromna w tym zasługa gier ekskluzywnych dla
Konsole przenośne
Konsole przenośne są bardzo dobrym rozwiązaniem w przypadku, kiedy bardzo często wyjeżdżamy z domu, jak również kiedy dojeżdżamy do pracy pociągiem, busem lub autobusem. Możemy wtenczas przed pracą,
Klocki magnetyczne Geomag dla dzieci
Polecamy Państwu jedną z najlepszych zabawek na świecie. Są nią klocki magnetyczne dla dzieci. O jej jakości i przebojowości świadczy ciągły wzrost popularności tego typu zabawki.
Gry dla chłopców i dziewczynek. Najlepsze gry dla najmłodszych. Fajne gry internetowe
W szerokim zasobie propozycji gier online znajdzie się coś dla każdego. Fajne gry internetowe cieszą się jednak niesłabnącą popularnością
Do czego służy dron?
W obecnych czasach nastąpił znaczny postęp technologiczny. Prawie każdy posiada laptopa, tablet czy smartfona Bez tego dużo ludzi nie wyobraża sobie życia codziennego. Bo jak inaczej połączy się z
Odrodzenie gier planszowych - tanie gry planszowe, gry integracyjne i i karciane dla dzieci.
Gry planszowe przeżywają swój prawdziwy renesans. Przez to, że pojawiły się znowu na rynku tworzy się coraz więcej specjalistycznych
Zabawki edukacyjne sklep online - internetowy sklep z zabawkami
Serdecznie zapraszamy Państwa do zapoznania się z ofertą, jaką proponuje nasz internetowy sklep z zabawkami. Posiadamy szeroki asortyment, starannie wybrany

Posted by on cze 10, 2020 in Inne |

Przepis na rybę w galarecie

Przepis na rybę w galarecie

Przepis na rybę w galarecie

Ryba w galarecie jest daniem, lubianym przez dużą ilość osób. Większość decyduje się na jej podanie podczas obiadu rodzinnego czy innych imprez okolicznościowych. Jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane i wcale nie wymaga od nas wielu poświęceń czy tracenia wolnego czasu. W artykule przedstawię tradycyjny, klasyczny przepis na rybę w galarecie.

Do przygotowania dania potrzebna będą: 1 filet karpia najlepiej o wadze 1,5 kg albo sandacza, może być również leszcza, szczupaka, dorsza bądź innej dowolnej ryby, byle była ona świeża, a nie mrożona; paczka włoszczyzny, 2 średnie cebule, 10 kulek ziela angielskiego, 4 listki laurowe, sól i czarny pieprz do smaku, 3 łyżki cukru, miodu lub syropu klonowego oraz żelatyna lub agar – agar w ilości odpowiedniej na 1 litr płynu. Przygotowanie posiłku powinniśmy zacząć od podzielenia fileta ryby na kawałki, a następnie opłukanie jej pod kranem i dokładne osuszenie. Następnie kawałki ryby należy posolić i posypać pieprzem. Włoszczyznę obieramy, kroimy wedle uznania (najlepiej jednak w talarki) i włożenie do garnka.

Dodajemy około 2 litry wody, podpiekamy na patelni całą cebulę, listki, ziela angielskie, sól, odrobinę pieprzu i gotujemy około 20 minut. Następnie należy wyłowić włoszczyznę. Kawałki ryby wkładamy do gotującego się wywaru, przykręcamy gaz i na małym ogniu gotujemy przez około 15 minut. Rybę należy delikatnie odłowić, a cały wywar przelać przez sitko. Płyn doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Wywar powinien być słodki, pikantny a zarazem lekko słony. Rozpuszczamy odpowiednią ilość agaru lub żelatyny i dodajemy do wywaru. Rybę układamy na półmisku, dekorujemy marchewką, pietruszką i natką, a następnie zalewamy schłodzoną żelatyną polewając po dzwonkach, żeby zyskały glazurę. Ryba powinna być zanurzona w galarecie minimum do połowy, najlepiej jeśli jednak zostanie zanurzona w całości. Cały półmisek należy schłodzić w lodówce. Ryba w galarecie jest gotowa do podania po zastygnięciu galarety.