Pages Menu
 

Categories Menu
Dostępne konsole na rynku
Jest kilka gatunków konsol, które zasłynęły na rynku gier nie bez powodu. Mamy szczególnie dwie przodujące konsole, które są wciąż udoskonalane, i rywalizują ze sobą przynosząc coraz lepsze wersje
Zabawki edukacyjne sklep online - internetowy sklep z zabawkami
Serdecznie zapraszamy Państwa do zapoznania się z ofertą, jaką proponuje nasz internetowy sklep z zabawkami. Posiadamy szeroki asortyment, starannie wybrany
Zabawy z rocznym dzieckiem
Zabawa z dzieckiem jest bardzo ważna. Nie tylko pozwala na wytworzenie szczególnej więzi pomiędzy rodzicami, ale również pozwala na rozwój wyobraźni dziecka. Istnieje wiele kreatywnych zabaw,
Konsole do gier
Czym tak naprawdę są konsole do gier? Czy można je porównać do komputerów, z jakimi pracujemy i mamy do czynienia na co dzień? Otóż w pewnym stopniu coś w tym jest, z drugiej jednak strony są to urządzenia
Edukacja dziecka przez zabawę. Gry edukacyjne i zabawki dla dzieci
Pragniesz aby Twoje dziecko posiadało wiedzę, nie miało później problemów w szkole, radziło sobie z zadaniami domowymi, było samodzielne i uzdolnione?
Najlepsze gry logiczne - najnowsze gry logiczne darmowe
Nie od dziś wiadomo, że spędzanie czasu wolnego przed komputerem może być związane z kształceniem się i ćwiczeniem mózgu. Doskonałą sposobność zapewniają ku temu
Konsole przenośne
Konsole przenośne są bardzo dobrym rozwiązaniem w przypadku, kiedy bardzo często wyjeżdżamy z domu, jak również kiedy dojeżdżamy do pracy pociągiem, busem lub autobusem. Możemy wtenczas przed pracą,

Posted by on cze 10, 2020 in Inne |

Przepis na rybę w galarecie

Przepis na rybę w galarecie

Przepis na rybę w galarecie

Ryba w galarecie jest daniem, lubianym przez dużą ilość osób. Większość decyduje się na jej podanie podczas obiadu rodzinnego czy innych imprez okolicznościowych. Jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane i wcale nie wymaga od nas wielu poświęceń czy tracenia wolnego czasu. W artykule przedstawię tradycyjny, klasyczny przepis na rybę w galarecie.

Do przygotowania dania potrzebna będą: 1 filet karpia najlepiej o wadze 1,5 kg albo sandacza, może być również leszcza, szczupaka, dorsza bądź innej dowolnej ryby, byle była ona świeża, a nie mrożona; paczka włoszczyzny, 2 średnie cebule, 10 kulek ziela angielskiego, 4 listki laurowe, sól i czarny pieprz do smaku, 3 łyżki cukru, miodu lub syropu klonowego oraz żelatyna lub agar – agar w ilości odpowiedniej na 1 litr płynu. Przygotowanie posiłku powinniśmy zacząć od podzielenia fileta ryby na kawałki, a następnie opłukanie jej pod kranem i dokładne osuszenie. Następnie kawałki ryby należy posolić i posypać pieprzem. Włoszczyznę obieramy, kroimy wedle uznania (najlepiej jednak w talarki) i włożenie do garnka.

Dodajemy około 2 litry wody, podpiekamy na patelni całą cebulę, listki, ziela angielskie, sól, odrobinę pieprzu i gotujemy około 20 minut. Następnie należy wyłowić włoszczyznę. Kawałki ryby wkładamy do gotującego się wywaru, przykręcamy gaz i na małym ogniu gotujemy przez około 15 minut. Rybę należy delikatnie odłowić, a cały wywar przelać przez sitko. Płyn doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Wywar powinien być słodki, pikantny a zarazem lekko słony. Rozpuszczamy odpowiednią ilość agaru lub żelatyny i dodajemy do wywaru. Rybę układamy na półmisku, dekorujemy marchewką, pietruszką i natką, a następnie zalewamy schłodzoną żelatyną polewając po dzwonkach, żeby zyskały glazurę. Ryba powinna być zanurzona w galarecie minimum do połowy, najlepiej jeśli jednak zostanie zanurzona w całości. Cały półmisek należy schłodzić w lodówce. Ryba w galarecie jest gotowa do podania po zastygnięciu galarety.