Inne

Czy nadmiar ryboflawiny szkodzi?

Witaminę b2 (ryboflawinę) odkryto 1920 roku, lecz jeszcze przez długi czas nie znano jej wszystkich właściwości. Stopniowo naukowcy odkrywali jej wpływ na ludzki organizm.

Działanie ryboflawiny

Współcześnie wiemy już, że ten niepozorny związek organiczny, znaczy wiele dla ludzkiego zdrowia. Przede wszystkim troszczy się o nasze nerwy, bowiem wspiera działanie całego układu nerwowego. Jest też zalecany osobom, które zmagają się z depresją lub mają obniżony stan emocjonalny. Wpływa także zbawiennie na cały proces przemiany materii oraz budowanie odporności. Wraz z witaminą A wspomaga pracę błon śluzowych, dróg oddechowych i skóry. Ma właściwości regeneracyjne. Przeciwdziała powstawaniu zaćmy. Aktywuje żelazo, kwas foliowy i witaminy b1, b3 i b6, dlatego szczególnie jest zalecana przyszłym mamą oraz tym, które są w okresie laktacji. Z racji swoich budulcowych właściwości, odpowiada również za prawidłową pracę nabłonka naczyń krwionośnych.

Właściwości witaminy b2

Z powodu licznych działań, które odbywają się pod wpływem ryboflawiny, warto włączać ją do swojej diety. Na talerzu powinny gościć dania mięsne (szczególnie wołowina, wieprzowina i kurczak), ser, jaja, mleko krowie. Na drugie śniadanie warto przekąsić pestki słonecznika, migdały, orzechy laskowe, ziarna sezamu. A w okresie zimowym warto raczyć się kaszą z grzybami i szpinakiem.

Witamina b2 nie jest zatrzymywana przez ludzki organizm. Zostaje wydalona wraz z moczem. A nieodpowiednie przechowywanie produktów, może przyczynić się do jej rozpadu. Ryboflawina bowiem ulega zniszczeniu, gdy jest nadmiernie wystawiana na działanie promieniowania słonecznego. Dlatego tak ważne jest, by na przykład mleko i jajka, trzymać w zaciemnionym pomieszczeniu.

Znamy liczne właściwości, czy są jednak jakieś przeciwwskazania? Witamina b2 nadmiar jej spożywania-czy w ogóle istnieje takie zagadnienie?

Odpowiednie dawkowanie ryboflawiny

Przyjmuje się, że zdrowy, dorosły człowiek powinien przyjmować: mężczyźni-1, 3 mg na dobę, a kobiety-1, 1 mg. Jednak, jeśli panie są w ciąży, ilość powinna wzrosnąć do 1, 4 mg, a w okresie karmienia-1, 6 mg.

Z racji tego, że ryboflawina jest naturalnie wydalana z organizmu, trudno ją przedawkować. Niektóre źródła podają, że nawet gdyby dziennie spożywano 120mg/dobę przez 10 miesięcy, nie odnotowano by negatywnego skutku.

Czy zatem można ją jeść bez ograniczeń? Nie, jak zawsze należy zachować zdrowy rozsądek. Witamina b2 nadmiar jej spożywania w eksperymentalnie skrajnych dawkach, może powodować wymioty.