Inne

Jakie zalety ma gryka zwyczajna?

Jeżeli znudziły Ci się ziemniaki, ryż lub różne kasze, koniecznie powinieneś wypróbować łatwe przepisy z gryką zwyczajną! Zawiera ona nawet do 16% więcej białka, cenniejszego niż białko zbóż. Jest to ziarno bezglutenowe, dlatego może być spożywane przez osoby z celiakią lub przez tych, którzy z jakichś innych powodów stronią od glutenu. Gryka zwyczajna jest mało wymagająca w uprawie i odporna na choroby – oznacza to, że do jej uprawy nie trzeba używać wielu środków chemicznych ani owadobójczych, wobec czego jest ona zdrową alternatywą dla innych roślinnych pokarmów.

Gryka zwyczajna – jakie ma zalety?

Gryka, tak jak było już to powiedziane jest doskonała dla osób, które nie jedzą glutenu. Oprócz tego obniża ona poziom cukru we krwi – będzie się nadawała również dla diabetyków i osób które muszę kontrolować poziom cukru we krwi. Ponadto gryka jest bogata w magnez, a magnez jak wiadomo jest konieczny w procesie tworzenia insuliny w ciele człowieka. Nadto, roślina ta jest bogata w błonnik i zawiera antyoksydacyjne lignany. Kobiety w okresie menopauzy, które spożywają grykę znacznie mogą obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwory piersi. Jeśli chcesz wesprzeć pracę swego serca, wówczas również postaw na grykę – zawiera ona flawonoidy, zwiększające działanie witaminy C, która działa w organizmie jako przeciwutleniacz.

Dla młodości i urody – gryka w codziennym jadłospisie

Gryka zawiera antyoksydanty, dlatego jest ona tak cenna, jeśli chodzi o zachowanie młodzieńczego wigoru! Dla osób, które chcą utrzymać młody wygląd i być w dobrej formie, smaczne posiłki z gryką są obowiązkowym składnikiem codziennego menu. Po zjedzeniu gryki czujesz się lekko, ale zarazem towarzyszy Ci uczucie sytości. Grykę można przyrządzać na różne sposoby – przygotujesz dania jednogarnkowe lub pieczone w piekarniku, a także gotowane. Roślina ta, dzięki temu, że zyskuje na popularności jest chętnie umieszczana w przepisach w Internecie, jako składnik wielu dań obiadowych – tam szukaj inspiracji!