Pages Menu
 

Categories Menu
Odrodzenie gier planszowych - tanie gry planszowe, gry integracyjne i i karciane dla dzieci.
Gry planszowe przeżywają swój prawdziwy renesans. Przez to, że pojawiły się znowu na rynku tworzy się coraz więcej specjalistycznych
Ewolucja gier strategicznych online, na PC
Zapewne każdy z nas pamięta lekcje informatyki, podczas których zamiast rozwiązywać kolejne zadania w arkuszach kalkulacyjnych każdy w tle miał uruchomioną grę komputerową. Ze
Fajne gry multiplayer na przeglądarkę. Hity z gatunku MMORPG - ranking najlepszych gier mmorpg
Świetnym sposobem na rozrywkę w gronie znajomych czy rodziny jest wspólne granie w gry online typu multiplayer, czyli wieloosobowe.
Konsole przenośne
Konsole przenośne są bardzo dobrym rozwiązaniem w przypadku, kiedy bardzo często wyjeżdżamy z domu, jak również kiedy dojeżdżamy do pracy pociągiem, busem lub autobusem. Możemy wtenczas przed pracą,
Przygodowe gry komputerowe
Przygodowe gry komputerowe to typ gry, która jest lubiana zarówno przez młodzież jak również starsze pokolenie. W grach przygodowych wczuwamy się w postać awatara, którym możemy wykonywać różne
Gry MMO strzelanki bez pobierania. Najlepsze strzelanki MMO. Fajne gry mmorpg online bez pobierania
Gry MMORPG od lat podbijają rynek elektronicznej rozrywki. Do wyboru dostępnych jest tak wiele kategorii i rodzajów,
Ekskluzywne gry na PlayStation 4 - gry sterowane ruchem. Gry na Sony Playstation 4 - PS4
W obecnych czasach w wyścigu producentów konsol prowadzi Sony ze swoim Playstation 4. Ogromna w tym zasługa gier ekskluzywnych dla

Posted by on cze 10, 2020 in Inne |

Przepis na rybę w galarecie

Przepis na rybę w galarecie

Przepis na rybę w galarecie

Ryba w galarecie jest daniem, lubianym przez dużą ilość osób. Większość decyduje się na jej podanie podczas obiadu rodzinnego czy innych imprez okolicznościowych. Jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane i wcale nie wymaga od nas wielu poświęceń czy tracenia wolnego czasu. W artykule przedstawię tradycyjny, klasyczny przepis na rybę w galarecie.

Do przygotowania dania potrzebna będą: 1 filet karpia najlepiej o wadze 1,5 kg albo sandacza, może być również leszcza, szczupaka, dorsza bądź innej dowolnej ryby, byle była ona świeża, a nie mrożona; paczka włoszczyzny, 2 średnie cebule, 10 kulek ziela angielskiego, 4 listki laurowe, sól i czarny pieprz do smaku, 3 łyżki cukru, miodu lub syropu klonowego oraz żelatyna lub agar – agar w ilości odpowiedniej na 1 litr płynu. Przygotowanie posiłku powinniśmy zacząć od podzielenia fileta ryby na kawałki, a następnie opłukanie jej pod kranem i dokładne osuszenie. Następnie kawałki ryby należy posolić i posypać pieprzem. Włoszczyznę obieramy, kroimy wedle uznania (najlepiej jednak w talarki) i włożenie do garnka.

Dodajemy około 2 litry wody, podpiekamy na patelni całą cebulę, listki, ziela angielskie, sól, odrobinę pieprzu i gotujemy około 20 minut. Następnie należy wyłowić włoszczyznę. Kawałki ryby wkładamy do gotującego się wywaru, przykręcamy gaz i na małym ogniu gotujemy przez około 15 minut. Rybę należy delikatnie odłowić, a cały wywar przelać przez sitko. Płyn doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Wywar powinien być słodki, pikantny a zarazem lekko słony. Rozpuszczamy odpowiednią ilość agaru lub żelatyny i dodajemy do wywaru. Rybę układamy na półmisku, dekorujemy marchewką, pietruszką i natką, a następnie zalewamy schłodzoną żelatyną polewając po dzwonkach, żeby zyskały glazurę. Ryba powinna być zanurzona w galarecie minimum do połowy, najlepiej jeśli jednak zostanie zanurzona w całości. Cały półmisek należy schłodzić w lodówce. Ryba w galarecie jest gotowa do podania po zastygnięciu galarety.