Przepis na rybę w galarecie
Przepis na rybę w galarecie
Ryba w galarecie jest daniem, lubianym przez dużą ilość osób. Większość decyduje się na jej podanie podczas obiadu rodzinnego czy innych imprez okolicznościowych. Jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane i wcale nie wymaga od nas wielu poświęceń czy tracenia wolnego czasu. W artykule przedstawię tradycyjny, klasyczny przepis na rybę w galarecie.
Do przygotowania dania potrzebna będą: 1 filet karpia najlepiej o wadze 1,5 kg albo sandacza, może być również leszcza, szczupaka, dorsza bądź innej dowolnej ryby, byle była ona świeża, a nie mrożona; paczka włoszczyzny, 2 średnie cebule, 10 kulek ziela angielskiego, 4 listki laurowe, sól i czarny pieprz do smaku, 3 łyżki cukru, miodu lub syropu klonowego oraz żelatyna lub agar – agar w ilości odpowiedniej na 1 litr płynu. Przygotowanie posiłku powinniśmy zacząć od podzielenia fileta ryby na kawałki, a następnie opłukanie jej pod kranem i dokładne osuszenie. Następnie kawałki ryby należy posolić i posypać pieprzem. Włoszczyznę obieramy, kroimy wedle uznania (najlepiej jednak w talarki) i włożenie do garnka.
Dodajemy około 2 litry wody, podpiekamy na patelni całą cebulę, listki, ziela angielskie, sól, odrobinę pieprzu i gotujemy około 20 minut. Następnie należy wyłowić włoszczyznę. Kawałki ryby wkładamy do gotującego się wywaru, przykręcamy gaz i na małym ogniu gotujemy przez około 15 minut. Rybę należy delikatnie odłowić, a cały wywar przelać przez sitko. Płyn doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Wywar powinien być słodki, pikantny a zarazem lekko słony. Rozpuszczamy odpowiednią ilość agaru lub żelatyny i dodajemy do wywaru. Rybę układamy na półmisku, dekorujemy marchewką, pietruszką i natką, a następnie zalewamy schłodzoną żelatyną polewając po dzwonkach, żeby zyskały glazurę. Ryba powinna być zanurzona w galarecie minimum do połowy, najlepiej jeśli jednak zostanie zanurzona w całości. Cały półmisek należy schłodzić w lodówce. Ryba w galarecie jest gotowa do podania po zastygnięciu galarety.